België in vogelvlucht

België is groots in zijn attracties en bezienswaardigheden in verhouding tot haar relatief kleine oppervlakte. Met middeleeuwse steden en abdijen, waar paters hun eigen bier brouwen, tot beboste heuvels in het zuiden en zijn beroemde slagvelden uit Wereldoorlog I en II, die jaarlijks honderdduizenden bezoekers lokken, loopt België over van de culture en recreatieve hoogtepunten.

De bruisende, kosmopolitische sfeer van Brussel maken van de hoofdstad zoveel meer als alleen maar het adminisBrusselstratief zenuwcentrum van Europa. De stad was de thuishaven van vele grootheden en artiesten, zoals René Magritte en Jacques Brel, en een heleboel andere grote persoonlijkheden van wie je wellicht dacht dat ze uit Frankrijk afkomstig waren. In de vele musea die Brussel rijk is, worden al deze kunstenaars uitgebreid gevierd en herdacht.

Dit kleine Belgenlandje, zoals het door de grote broers Frankrijk en Duitsland soms stiefmoederlijk behandeld wordt, heeft echter veel meer te bieden dan Brussel alleen. Wanneer we het over kunst en cultuur hebben, is een bezoek aan Brugge en Gent een must. Deze middeleeuwse steden zijn zo goed bewaard gebleven dat je als het ware in de tijd wordt terug gekatapulteerd. Je vindt er prachtig gerestaureerde historische gebouwen, met kasseien geplaveide smalle straatjes, kanalen die zich door de stad slingeren en uitstekende eetgelegenheden.

Antwerpen aan de Schelde is de grootste stad van Vlaanderen en kan bogen op een rijke geschiedenis. De Gouden Eeuw van de 16e eeuw heeft op elke hoek en in elke straat van de binnenstad zijn sporen nagelaten.

Als je even genoeg hebt van cultuur en behoefte hebt aan rust, bieden de Belgische Ardennen of de Belgische kust een heerlijk alternatief om even uit te waaien. Het voordeel van België is dat je altijd alles binnen handbereik hebt. Je doorkruist het ganse land van noord naar zuid en van west naar oost in anderhalf uurtje rijden.