Antwerpen – Metropool aan de Schelde

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen en de tweede grootste stad van België. Dankzij haar haven en belangrijkste centrum voor de handel in diamanten ter wereld, geniet Antwerpen internationaal aanzien.

In haar hoogdagen moest Antwerpen alleen Parijs als belangrijkste kunststad laten voorgaan. Artiesten als Rubens, Jordaens en Van Dyck, zetten Antwerpen als culturele Europese hoofdstad op de kaart. Een bezoek aan het Rubenshuis aan de Wapper zou voor iedereen verplicht op het programma moeten staan. Wist je trouwens dat in Antwerpen ook het eerste boekdrukwerk ter wereld werd uitgevonden? In het Plantin Moretus museum kan je de eerste broekdrukpersen bewAntwerponderen. Zeker een bezoekje waard!

Met de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, het Steen en het Vleeshuis kan Antwerpen bogen op trekpleisters die bezoekers vanuit de ganse wereld aantrekken. Op de Grote Markt van Antwerpen, omgeven met gildehuizen en trapgevels, zie je pas echt de letterlijk rijke geschiedenis van de metropool. Het is heerlijk verdwalen in de straatjes rond de kathedraal waar altijd wel een gezellige drukte heerst.

Vandaag is Antwerpen vooral bekend als shoppingparadijs en dan hebben we het niet alleen over de Meir – de bekendste winkelstraat van België – maar over de ganse Antwerpse binnenstad die bulkt van de excellente winkelgelegenheden, van de Groenplaats tot het hippe Zuid is het een aaneenrijging van kleding-, schoen- en andere winkels.

Vanuit Nederland trekken elke weekend hordes toeristen de grens over om van het Antwerpse nachtleven te genieten. In elk hoekje van de stad tref je de gezelligste cafeetjes en restaurantjes aan en er kan tot in de vroege uurtjes feest gevierd worden. Op het Antwerpse Zuid, aan de gedempte zuiderdokken, heb je wat dat betreft keuze te over.

De Antwerpse Zes – een groep Antwerpse modeontwerpers waar onder andere Walter Van Beirendonck deel van uitmaakt – zorgden ervoor dat Antwerpen wereldwijd wordt geprezen als modehoofdstad. Wie vandaag aan Antwerpen denkt, denkt spontaan aan diamanten, shoppen, schilderkunst en … mode!