Brussel – bruisende Europese hoofdstad

Brussel is de tweetalige hoofdstad van België en blinkt uit in tegenstellingen. De straatnamen worden aangegeven in zowel het Nederlands, als in het Frans. Dat zorgt bij toeristen af en toe misschien wel voor verwarring, maar de Brusselaars zelf hebben nooit anders geweten. De meest bezochte trekpleister in Brussel is “Manneke Pis”, een standbeeld van een urinerend klein jongetje, wat symbool staat voor de houding van de Belgen ten opzichte van autoriteit en welke figuurtje ook wel kenmerkend is voor de sarcastische humor van haar inwoners.

Deze metropool vormde ook de inspiratie voor een van de meest geraffineerde architecten van de Art Nouveau, Victor Horta. Weinig mensen weten dat de Art Nouveau wijk in Elsene en Sint-Gillis tot het UNESCO Werelderfgoed behoren.

Deze levendige, multiculturele smeltkroes heeft zoveel meer te bieden dan alleen maar de wolkenkrabbers van de Europese instellingen. Van het Atomium, een stalen constructie met negen bollen opgericht tijdens de wereldtentoonstelling in 1958, in het noorden, over de Grote Markt, de Beurs, de Zavel, tot de Marollen kom je in Brussel ogen en vooral tijd te kort.

Wie van gezellig tafelen houdt, is in Brussel al helemaal aan het goede adres. De Belgische keuken biedt de kwaliteit van de Franse keuken, maar wordt opgediend in Duitse hoeveelheden. België heeft ongetwijfeld een van de beste culinaire tradities in West-Europa en daar kan je in Brussel ten volle van genieten. De binnenstad van Brussel is vergeven van de exquise restaurantjes en de lekkerbekken zullen zich eeBrussels - capital of the Europeansn bezoekje aan de beroemde “Rue des Bouchers” of de “Beenhouwersstraat” zeker niet willen ontzeggen.

Op het gebied van cultuur is het in Brussel al weelde wat de klok staat. Tot de Koninklijke Musea van Brussel behoren onder andere het Magrittemuseum en het Meuniermuseum. Om alle musea in Brussel te bezoeken moet je eigenlijk een volledige week uittrekken.